Tilbake
Nyhet

Jobben tar Mats til nye høyder - hver dag

– Vi utfører de oppgavene kundene ønsker og trenger hjelp til, enten det er offshore eller onshore. Vår jobb er å alltid stille opp for kunden. Uansett hva de ønsker utført, sier Mats.
Publisert
2.10.2024

Mats Hillestad er tilkomsteknikker (TT), eller industriell klatrer som noen sier. Det betyr at når han er på jobb, jobber han hengende fastspent i en sele høyt over bakkenivå - eller havet. Alt etter som.

– Vi utfører en rekke oppgaver som krever bruk av tau og andre tilkomstsystemer for å arbeide trygt på høyder eller i vanskelig tilgjengelige områder. Det jeg ser på som det beste med denne jobben, er alle de fine minnene jeg har med mine kolleger. Latter, glede og alt teamet har å by på når vi er sammen. Når det gjelder tauarbeid, setter jeg pris på at vi aldri har de samme oppgavene og alltid finner nye måter å løse jobben, eller tilkomsten, på, forteller Mats

Oppdragene de rundt 30 tilkomstteknikerne i Westcon Løfteteknikk ufører varierer fra inspeksjon og vedlikehold, installasjon og demontering, rengjøring, redningsarbeid, sveising og mekanisk arbeid til inspeksjon med NDT-metoder. For å nevne noe.

Sertifisert tilkomsttekniker

Mats sin vei inn i nisjen tilkomstteknikk har gått via fagbrev og erfaring som industrimekaniker, rigger og CNC-operatør. Som industrimekaniker har han arbeidet med vedlikehold, reparasjon og montering av industrielt utstyr og maskiner.

– Som rigger har jeg erfaring med å sette opp og sikre utstyr for tungløft og komplekse løfteoperasjoner. I tillegg har jeg utdannelse som CNC-operatør, hvor jeg har arbeidet med presisjonsmaskinering, sier Mats Hillestad.

For å bli kvalifisert tilkomsttekniker, må man gjennomføre spesifikke kurs og oppnå nødvendige sertifiseringer. De viktigste sertifiseringene er innenfor SOFT ( Samarbeid for Sikkerhet og Tilkomstteknikk ) og IRATA (Industrial Rope Access Trade Association). Bakgrunnen man bør ha er teknisk eller håndverksmessig, som industrimekaniker, rigger, sveisetekniker, elektriker eller andre håndverksfag.

Fordeler med tilkomstteknikk

Vi spør Mats hva fordelen for kundene er med å benytte seg av tilkomstteknikk?

Han ramser opp følgende sju hovedpunkt.

Økt sikkerhet:

• Tilkomstteknikere er spesialtrent for å arbeide trygt i høyder og vanskelig tilgjengelige områder, noe som reduserer risikoen for ulykker.

Kostnadseffektivitet:

• Tilkomstteknikk krever ofte mindre utstyr og tid enn tradisjonelle metoder som stillas eller kraner, noe som kan redusere prosjektkostnadene.

Fleksibilitet og hurtighet:

• Tilkomstteknikere kan raskt settes inn og flyttes mellom ulike arbeidsområder, noe som gjør det mulig å reagere raskt på endrede behov eller akutte situasjoner.

Minimal forstyrrelse:

• Arbeid utført med tilkomstteknikk har ofte mindre innvirkning på daglig drift, da det krever mindre plass og kan utføres uten omfattende nedetid.

Tilgjengelighet:

• Tilkomstteknikk gjør det mulig å nå steder som ellers ville være svært vanskelig eller umulig å nå med tradisjonelle metoder, slik som trange rom eller komplekse strukturer.

Høy kvalitet på arbeidet:

• Tilkomstteknikere er ofte svært erfarne og spesialiserte innen sine fagfelt, noe som sikrer høy kvalitet på inspeksjon, vedlikehold og reparasjonsarbeid.

Redusert miljøpåvirkning:

• Mindre utstyr og raskere arbeid fører til redusert energibruk og mindre avfall, noe som er positivt for miljøet

Team-tilkomstteknikk

- Når du er ute på oppdrag - hvor store team er dere?

– Når vi er ute på oppdrag med tilkomstteknikk, varierer størrelsen på teamet avhengig av prosjektets omfang og kompleksitet. På mindre prosjekter kan teamet bestå av tre tilkomstteknikere. Dette er ofte tilstrekkelig for mindre inspeksjoner, vedlikehold eller reparasjoner.
– Store og komplekse prosjekter kan bestå av flere team. Slike prosjekt kan bestå av omfattende konstruksjonsarbeid, store reparasjoner, eller prosjekter som krever spesialisert kompetanse og koordinasjon mellom flere teknikere. Uansett teamstørrelse, sørger vi alltid for at det er tilstrekkelig bemanning for å ivareta sikkerheten, kvaliteten og effektiviteten av arbeidet. Hvert team ledes vanligvis av en erfaren supervisor eller teamleder som koordinerer oppgavene og sørger for at alle sikkerhetsprosedyrer følges, sier Mats.

- Hva er det kjekkeste med jobben som tilkomsttekniker?

– Det jeg ser på som det beste med denne jobben, er alle de fine minnene jeg har med mine arbeidskamerater. Latter, glede og alt teamet har å by på når vi er sammen. Når det gjelder tauarbeid, setter jeg pris på at vi aldri har de samme oppgavene og alltid finner nye måter å løse jobben eller tilkomsten på.

Avdeling Tilkomstteknikk har god aktivitet og ordretilgangen framover ser meget bra ut. Tilkomstteknikerne til Westcon Løfteteknikk utfører oppdrag for selskap som, for å nevne noen, Statkraft, Vestas, Equinor, Aker BP, Aibel, Noble og Aker BP.