Tilbake
Nyhet

Seks kjappe med Offshore-arbeider Stian Ramsvik

Stian Nesheim Ramsvik har jobbet fast offshore-rotasjon i Westcon Løfteteknikk siden høsten 2019, men har i flere år før det blitt leid inn som en ekstra ressurs for selskapet. Vi tok en prat for å høre hva som er det beste med jobben og hvordan han havnet i WCL.
Publisert
6.10.2022

Stian er gift, har tre barn, to katter og en hund – en mann som liker at det skjer ting. Han er oppvokst i Haugesund, men etter litt overtaling fra kona er han nå bosatt i Skjold. På fritiden driver Stian med dykking, og har tatt flere kurs og sertifiseringer for å kunne ha den friheten langt der nede, under vann. Ironisk nok; For i jobben er det prestasjon i høyden som gjelder.

Hvor lenge har du jobbet i WCL, Stian?

- Det er et todelt svar på det. Jeg startet med å jobbe for meg selv og ble leid inn av WCL i rundt to-tre år. De insisterte veldig på å ansette meg fast, så etter flere måneder med «mas» godtok jeg tilbudet, hehe. Det er jeg glad for. Nå har jeg vært fast i WCL siden høsten 2019. De har tatt enormt godt imot meg, helt fra første stund.

Hva er dine oppgaver i WCL?

- Jeg jobber som Sikringsleder, som betyr at jeg har ansvar for at sikkerheten og jobben blir utført på en ordentlig måte. Jeg fungerer vel som mellomleddet mellom ledelsen og arbeidslaget, og har som regel to-tre arbeidere jeg har hovedansvar for.

Hvilken utdanning og bakgrunn har du fra tidligere?

- Jeg har bakgrunn fra mekanisk arbeid og rigg, samt fagbrev i stillas. Det var det jeg startet med for 17 år siden. Den gangen, var jeg avhengig av å komme meg raskt i arbeid, og tok fagbrev etter fem år i jobben, og etter hvert havnet jeg i tilkomstteknikk.

Å jobbe med tilskomstteknikk er litt som å være vaktmester i høyden, og det liker jeg veldig godt. Det er mye variasjon.

Hvordan er offshore-ordningen?

- Det er et utgangspunkt i 1500 timer i et årsverk, og vi har hovedsakelig tre uker hvor vi er tilgjengelige etterfulgt av tre uker fri. Man er avhengig av å være litt fleksibel i denne jobben, for noen ganger er etterspørselen større. Ligger du frempå på timer, kan man også utsette neste tur litt.

Hva er en typisk dag ute på jobb for deg?

- En typisk dag for meg, vil variere veldig etter hvilket prosjekt jeg jobber på. Tilkomstteknikk er veldig spennende - man vet aldri helt hva man går til.

Hver dag starter dog med litt vann i ansiktet og noe frokost. Etter hvert går jeg opp til ledelsen for å avklare arbeidsoppgavene for dagen. De har som regel en ganske klar plan på hva teamet skal gjøre. Det varierer noen ganger også i forhold til vær og vind. Det kan det være litt av der ute, så de må ta hensyn til værmeldingene.

Deretter starter den 12 timers lange arbeidsdagen, fra 7-19, som heldigvis også inneholder noen gode kaffepauser. Selv om det kan være lange dager, synes jeg man raskt venner seg til arbeidsmengden.

Hva synes du er det beste med jobben din?

- Vi som reiser offshore har blitt en veldig sammensveiset gjeng, og holder faktisk kontakten utenom jobb også. Det er veldig hyggelig. Det er alltid kjekt å jobbe med dem og løse problemer sammen.

Jeg elsker også at jeg aldri helt vet hva som møter meg. Det er som regel mange spennende ting å gjøre og det blir ofte god variasjon.

En annen fordel med å jobbe offshore er at man skrur på når man er på jobb, noe som gjør at man kan skru helt av alt som omhandler jobb når man er hjemme. Etter en tur ute, når man sitter på helikopteret hjem, slipper man alt og kan senke skuldrene. Det er deilig.